Keuzehulp om te kiezen tussen wandelcoaching en gewone coaching

Is wandelcoaching effectief? Of kan ik beter voor gewone coaching kiezen? Dat zij vragen die kunnen opkomen als je op zoek bent naar een coach. Wandelcoaching is gewone coaching, maar dan buiten. Net als in gewone coaching voer je gesprekken, doe je oefeningen en tests en werk je aan het oplossen van een coachvraag. Anders dan bij gewone coaching ben je bij wandelcoaching ook veel in de natuur. De natuur kan je ook helpen woorden te geven aan jouw situatie en jouw oplossingen. Als je je daar nog niets bij kan voorstellen, kijk dan hier.

Kiezen voor wandelcoaching

Hoogleraar Agnes van den Berg onderzocht het effect van wandelcoaching. Ze concludeert op basis van het onderzoek dat de resultaten ondersteuning bieden voor de effectiviteit van wandelcoaching. Dat geldt voor het verminderen van stress-gerelateerde klachten en het bevorderen van psychisch welbevinden. Na afloop van het coachtraject hebben de deelnemers meer zin om dingen te ondernemen en ze zijn bevlogen over wat ze doen. Tot slot zijn ze tevredener over hun leven en hebben ze minder stress en burn-out klachten. Wandelcoaching heeft dus positieve effecten op (werk)stress, welzijn en gezondheid.

Wat vinden anderen van wandelcoaching?

De mensen die ik coach zijn enthousiast over de coachwandelingen. Ze geven aan dat ze zich rustiger voelen door het buiten zijn. Doordat ze ontdekken waar ze energie van krijgen, krijgen ze ook meer grip krijgen hun situatie. Wat ik vaak terug hoor is dat ze zichzelf beter leren kennen. Ze zeggen dat ze op een vertrouwde en fijne manier te weten komen wat ze willen. Of ze willen blijven bij de huidige werkgever, of toch liever weggaan. Dat ze voelen welke richting ze willen kiezen. Ze merken dat de wandelcoaching verandering brengt en kijken uit naar de volgende wandeling.

Is wandelcoaching effectiever dan “binnencoaching”?

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van wandelcoaching ten opzichte van reguliere coaching. Wel is er bekend dat natuur helpt om de effecten van stress in de hersenen tegen te gaan. Beweging doet dat ook. Dat maakt dat ik er in geloof dat het groen en het bewegen helpen om meer open te staan voor je eigen gedachten en gevoel. En dat bepaalt uiteindelijk het effect van coaching.

Wandelcoaching: een goede keuze

Dus als je het fijn vindt om buiten te zijn en je wilt graag coaching, dan is het een prima idee om voor wandelcoaching te kiezen. Als je nog wat meer wilt lezen over wat natuur toevoegt aan coaching kan dat hier. Om een goede keuze voor coaching te kunnen maken is het ook belangrijk om een klik te hebben met de coach. Om je verder te helpen kan je meer lezen over mij, over mijn registratie als wandelcoach of een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Na de kennismaking weet je of je voor wandelcoaching of gewone coaching wilt kiezen!