mindfulness minder stress

Mindfulness is een veel gebruikte techniek om mensen die veel last hebben van stress te helpen herstellen. Maar wat is mindfulness eigenlijk? En hoe werkt dat dan? Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn en zonder oordeel naar het moment te kijken om onbevangen te kunnen zien wat zich daarin voordoet. Een hele mond vol. Eigenlijk betekent het gewoon met een ding tegelijk bezig zijn en niet te snel iets vinden van hoe dat gaat. En dat is nog niet zo makkelijk!

mindfulness voor herstel van stress
mindfulness minder stress

In het boeddhisme heeft meditatie een traditie van meer dan 2000 jaar. Jon Kabat-Zinn haalde deze traditie naar de Westerse wereld en gaf het de naam mindfulness. Hij maakt onderscheid in drie elementen van mindfulness:

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment 
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk).

Wat doe je bij mindfulnesstraining?

Mindfulness wordt getraind met behulp van meditatietechnieken. Je oefent met het richten van je aandacht op een ding tegelijk. Bijvoorbeeld je eigen ademhaling of wat je voelt in je lijf. Je merkt dat de aandacht, zeker in het begin, steeds weer afdwaalt. Dan denk je aan andere dingen, dingen die al gebeurd zijn of gebeurtenissen die misschien in de toekomst kunnen gebeuren. Door het oefenen van mindfulness word je je steeds meer bewust van wat je allemaal denkt en bedenkt. Door steeds opnieuw focus te zoeken, leert je hoe je steeds meer in het hier en nu aanwezig kunt zijn en leer je je oordelen en gedachtenpatronen herkennen. Mindfulness brengt je dus uit het hoofd en meer in je lichaam.

Mindfulness en herstel van stress

Doordat je minder oordeelt over wat er zoal gebeurt, kom je minder snel in een spiraal van negatieve gedachten terecht. Omdat negatieve gedachten vaak de bron zijn van stress, heeft het verminderen van negatief denken een direct effect op hoeveel stress je ervaart. Met mindfulness krijg je bovendien meer focus, een betere concentratie en meer positieve emoties! Dit alles maakt het beoefenen van mindfulness een zinnige activiteit bij het herstel van stress.

Een voorbeeld

Je zit op je werk en je bent bezig een verslag te schrijven. In de kantoortuin gebeurt van alles. Mensen praten met elkaar, er gaat een telefoon en iemand giet per ongeluk water naast de plantenbak. Je hoort dit allemaal en hebt er allemaal gedachten over. Ga toch even naar een overlegruimte als je zo veel moet praten, neem die telefoon op en doe niet zo onhandig. Het is hier ook altijd zo’n herrie! Het is onmogelijk om te werken in deze chaos! De stress neemt toe, je verslag schiet niet op en je zit humeurig achter je buro. Als je meer mindful zou kunnen werken hoorde je nog steeds de geluiden maar zou je er geen oordeel over hebben. Je hoort wat stemmen, een rinkel en wat gedrup, maar raakt niet van slag en kunt je aandacht bij het verslag houden. Veel van de alledaagse ergernissen verminderen met een mindful houding.

Een mindfulness oefening die je vandaag nog zou kunnen proberen is deze:

Loop je naar de supermarkt of laat je de hond uit, kijk dan eens of je in complete rust kunt lopen. Langzaam en zonder enige haast. In plaats van zo snel mogelijk te doen wat je moet doen, kijk je op straat rustig om je heen. Je neemt de wereld in je op en je doet alsof je alles voor het eerst ziet en hoort. Je bent nieuwsgierig en hebt geen oordeel.

Bekijk na terugkomst hoe het was om zo te lopen

Voor wie is mindfulness?

Mindfulness is geschikt voor iedereen die bereid is te oefenen. Het kost echt even tijd om mindfulness onderdeel te maken van je normale patroon, maar weet dat het zeker effect zal hebben op je gevoel. Heb je interesse in mindfulness? Je kan op veel plaatsen meedoen aan groepstrainingen. Ik bied individuele mindfulnesstraining aan voor diegenen die de voorkeur geven aan een persoonlijke aanpak.

“The best way to capture moments is to pay attention. This is how we cultivate mindfulness. Mindfulness means being awake. It means knowing what you are doing.

jon kabat-zinn
Mindfulness bij herstel van stress en vermoeidheid
Getagd op: