Positieve gezondheid! Wat is dat nu weer?! Bestaat er dan ook negatieve gezondheid? En wat heeft positieve gezondheid eigenlijk met coaching te maken?

Positieve gezondheid is eigenlijk een andere manier van naar gezondheid kijken. Met deze positieve blik wordt gezondheid gezien als het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven (*). Dat is een ander uitgangspunt dan voorheen, waar gezondheid werd omschreven als de afwezigheid van ziekte. Je bent alleen gezond als je geen ziekte hebt. Om dat negatieve gezondheid te noemen gaat misschien wat ver, maar feit is wel dat veel mensen zich met een ziekte toch wel gezond voelen, terwijl er ook genoeg mensen zijn die geen ziekte hebben, maar toch niet lekker in hun vel zitten.

Gezondheid als het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Daar gaat mijn coachingshart toch sneller van kloppen. Want inderdaad, ons leven wordt voortdurend opgeschud door allerlei uitdagingen en soms weten we het niet meer. En daar zit de link met coaching. Coaching kan je helpen in te zien hoe je omgaat met uitdagingen en coaching kan je helpen anders om te gaan met situaties. Coaching helpt je om de regie terug te krijgen als je die even kwijt was. Coaching heeft alles te maken met positieve gezondheid!

Mocht je ook wel eens toe zijn aan wat positieve gezondheid kijk dan eens bij mijn aanbod.

(*) Machteld Huber, Institute for Positive Health.

Coaching voor positieve gezondheid
Getagd op: